HOCALARIN HOCASI PROF. DR. YUSUF İZZETTİN BARIŞ VEFAT ETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Yusuf İzzettin Barış

Göğüs hastalıkları camiasında herkesin “Hoca” sı olan Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış vefat etti.

Onun kitap ve makalelerinden istifade etmeyen bir göğüs hastalıkları olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Kitap ve yayınları hâlâ elimin altındadır.

Hocaları Hocası” unvanına hakkıyla lâyık olan Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış göğüs hastalıkları âleminin çalışmaları ile örnek alınması gereken bir değeriydi.

Merhum Hoca’ ma Allah’ tan rahmet, sevenlerine sabırlar diliyorum.

Prof. Dr. Yusuf İzzettin Barış’ ın hayat hikâyesi:

Y. İzzettin BARIŞ hocamız 1931 yılında İzmit’te doğdu.

İlk ve orta eğitimini aynı şehirde tamamladıktan sonra 1949 yılında Kütahya Lisesi’nden mezun oldu.

1955’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. 1965 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Göğüs Hastalıkları Kliniğinde uzman oldu.

Toplam 15 yıl Deniz Kuvvetleri’nde pratisyen ve uzman hekim olarak değişik gemiler ve hastanelerinde hizmet ettikten sonra 1969 yılı sonunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesine girerek Göğüs Hastalıkları ünitesini kurdu.

Donanma yıllarında yaşadığı tecrübeleri, ömür boyunca unutamayacağı hayat dersleri olarak kaldı.

1971’de Doçent, 1976 da Profesörlük ünvanlarını aldı. Hacettepe’de 1982 yılına kadar Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nı yaptı.

1982-1986 arasında Suudi Arabistan’daki King Faisal Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalıştı ve orada da Göğüs Hastalıkları kliniğini kurdu.

Hacettepe Üniversitesinde İngilizce Tıp Eğitiminin başlaması üzerine, tekrar Hacettepe Üniversitesi’ne göreve çağırıldı ve emekli olduğu Mart 1998’e kadar Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü.

Prof. Dr. Barış, Türkiye’de ilk kez asbest ve biomass gibi çevresel akciğer hastalıkları üzerinde araştırmalar yapmıştır.

Dünyada ilk kez, Göreme yöresinde asbest’ten daha potent fibrojenik ve karsinojenik bir mineral olan, Fibrous Zeolite’nin (Erionite) yaptığı hastalıkları dünyaya tanıtmıştır.

Bu çalışmalar sebebiyle yurt içi ve dışındaki çeşitli kuruluşlardan birçok ödül almıştır. Bunların arasında 1990 Sedat Simavi Vakfı Sağlık Ödülü, Türk Tabipler Birliği Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödülü, Dr. Füsun Sayek Tıp Bilim Hizmet Ödülü ve 2008 de London Foundation-AACR Innovator Ödülü sayılabilir.

Bugün batıda ayrı bir ihtisas dalı olarak düşünülen Uyku Hastalıkları ile de ilgilenerek, Uykuda Solunum Durması hastalığının ülkemizden ilk olgu sunumunu yapmıştır.

Ülkemizde sigara konusunda ulusal bazda ilk organize mücadeleyi başlatan kişilerdendir. Ülkemizin birçok şehrinde bu konuda halka açık konferanslar vermiştir. Özellikle halk eğitimi ve araştırmaları hedefleyen “Türkiye Akciğer Hastalıkları Vakfını” kurmuş ve başkanlığını yapmıştır.

Onun üstünde yerli ve yabancı tıp dergisinin editörler kurulunda olan Dr. Barış’ın birisi İngilizce, diğerleri Türkçe yazılmış 30’u aşkın kitabı vardır. İngilizce olarak yayınlanan “Asbestos and Erionite related chest diseases (1987)” isimli kitabı, konusunda uluslararası kaynak kitaplardandır.

Yurtdışında birçok bilimsel toplantıda çok sayıda konferans veren

Hocamızın araştırmaları “New York Times, Chicago Tribune, Science and Avenir, GEO, Science, New Scientist, Vivre” gibi birçok saygın yayın kuruluşunda haber ve röportaj konusu olmuş, BBC dahil olmak üzere çeşitli ulusal ve uluslar arası yayın kuruluşları kendisi ile radyo ve televizyon programları yapmıştır.

Ülkemiz tıp dergilerinde yüzün üstünde, uluslararası yayınlarda ise yetmişe yakın yazısı çıkmıştır. Ülkemizden görevde bulunduğu dönemde ulusal bazda en çok kaynak gösterilen ilk 10 yazar arasında olup kendi branşında en yüksek atıfa sahipti.

Prof. Dr. Barış, ayrıca öz yaşam anılarını anlattığı “Kendi Rüzgârıyla”, “Bu Doktoru Rehin Alalım”, “Anadolu’nun Bitmeyen Akciğer ve Karınzarı Kanseri Çilesi” gibi kitapları ve “Çanakkale Savaşları, Osmanlı Sultanlarının Yaşamları ve Ölüm Sebepleri” ve Karamürselli Aydın Demir Pehlivanın Yaşamı” gibi tarihi inceleme kitapları bulunmaktadır.

Prof. Dr. Barış, Türk Toraks Derneği’nin kurucuları arasında olup, birinci ve ikinci dönem başkanlığını yapmıştır. Hocamızın Amerika’da doktor olarak çalışan iki oğlu ve üç torunu vardır. Büyük

Oğlu Dr. Enis Barış halen Dünya Bankasında çalışmakta olup, bir dönem International Union against Tuberculosis and Lung Diseases başkanlığını yapmıştır.

Küçük oğlu Dr. Bahadır Barış ise Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanıdır.

Hocamız, bu bilimsel yönü dışında sıcak insani ilişkileri ile çok sevilen ve herkesçe saygı duyulan bir kişiydi. Çok çalışkan ve özverili olması, özgün konularda çalışmalar yapması nedeniyle sadece bizler için değil uluslararası düzeyde örnek gösterilmekteydi.

KAYNAK: http://www.toraks.org.tr/userfiles/file/Prof.Dr.Y.Izzettin_Baris.pdf

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: