TİROİT HORMONU AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
tiroit 1

Dikkat: Yazının sonunda el var!

***

İtalya’ da yapılan bir araştırmada tüm dünyada yüz milyonlarca insan -özelikle de kadınlar- tarafından ilaç olarak kullanılan tiroit hormonlarının (T4) akciğer kanseri riskini artırabileceği ortaya çıktı (1).

Çalışmada, 2010’ da İtalya’ da 18 bölgede 30-84 yaşlar arasındaki kadınlarda meme, kolon, mide ve akciğer kanserlerinin görülme sıklığı ile 2009’ da T4 satışları arasındaki ilişki araştırıldı.

Bu yaş aralığı tiroit hormonu kullananların yüzde 80’ den fazlasına ve tüm habis kanserlerin de yüzde 99’ una tekabül ediyordu.

T4 satışları ile meme, kolon, mide kanserleri arasında bir korelasyon olmadığı ama T4 satışlarının fazla olmasıyla akciğer kanseri riskinin de arttığı ve bunun T4 hormonunun sebep olduğu oksidatif stresle ilgili olabileceği neticesine varıldı.

Araştırma, levotroksin (T4) tedavisinin tiroit bezinin aşırı aktivitesi ve oksidatif strese yol açarak hastayı ciddi şekilde rahatsız etmesi yanında oksidatif stresin kanser ve birçok kronik hastalığın sebebi olabileceği düşüncesine dayanarak planlandı.

Tiroit hormonu kullananlarda çarpıntı, terleme, anksiyete, huzursuzluk gibi çeşitli yan etkiler ortaya çıkması; bu yan etkilerin oksidatif stresin belirteçleri olan kan ‘hidroperoksit’ seviyeleriyle korelasyon göstermesi ve antioksidan aktiviteli fizyolojik modülatörlerin bunları belirgin şekilde azaltması bu araştırmanın yapılmasının gerekçelerini oluşturdu.

Tiroit hormonları akciğer kanseri ilişkisi

Araştırmacılar, hipotroidinin akciğer kanseri gelişimini teşvik etme ihtimali de olmakla beraber kanser hücrelerinde tiroit hormon reseptörleri bulunduğu için hipotroidinin bazı kanserlerin ilerlemesini durdurması ve spontan hipotroidinin kanserin başlamasını geciktirmesi veya ilerlemesini yavaşlatmasını da mümkün görüyorlar.

Hipertroidi-akciğer kanseri ilişkisini gösteren başka araştırmalar da var: T4’ ün akciğer kanser hücrelerinin çoğalmalarını sağlayabilmesi, küçük hücreli akciğer kanserli hastalarda T4 ve T3 yapımının artmış olması gibi.

Farelerde yapılan deneylerde, T4’ ün oksidatif stresi ve spontan akciğer metastazlarını artırdığı da biliniyor.

Dışardan verilen T4’ ün akciğerlerde diğer dokularda olduğu gibi T3’ e dönüştürülememesi de akciğerleri T4’ ün toksik etkilerine daha hassas hâle getirebilir.

Gelelim neticeye

BİR: Araştırmanın tenkit edilecek pek çok tarafı var ama şu da bir gerçek ki ülkemizde de kadınlar arasında tiroit hormonu kullanımı çok yaygın.

Hem tiroit hormonu kullanımındaki artış hem de hormon tedavisi ile akciğer kanseri arasındaki ilişki mutlaka titizlikle araştırılmalıdır.

İKİ: Hiç sigara içmedikleri hâlde akciğer kanserine yakalananlarda sebep tiroit hormonu kullanımı olabilir.

ÜÇ: Tiroit hormonu kullanan hastalar sadece T3, T4 ve TSH bakımından değil oksidatif stres bakımından da takip edilmelidir.

KAYNAK

1. http://www.rbej.com/content/pdf/1477-7827-11-75.pdf

***

EK 1 (24.10.2023): Per ve poli floro alkil (PFAS) kimyasallarına maruz kalmak tiroit kanseri (papiler tip) riskini artırıyor.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00397-3/fulltext

Makale: Per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) exposure and thyroid cancer risk

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Dr. Murat Kınıkoğlu dedi ki:

    Ahmet Hocam kutlarım, güzel bir konuya değinmişsiniz. Tiroid hormonu konusundaki sorunlarımızdan birisi de şu: bazı hastalara gerçekte hak etmedikleri halde tiroid hormonu başlandığını görüyoruz. Hiçbir şikayeti olmayan bir hastada TSH seviyesinin limite yakın olması pek çok hekim için tedaviye başlanması için yeterli bir sebep oluyor. Bazı doktorların üst limit 4.2 ama “bence” 2.5 daha iyi olur diyerek tamamen sağlıklı kişilere tiroid hormonu verdiklerini görüyoruz. Makaleniz en azından bu vakaların önlenmesi açısından yararlı olacaktır.

  2. Dr. Murat Kınıkoğlu dedi ki:

    Ahmet Hocam kutlarım, güzel bir konuya değinmişsiniz. Tiroid hormonu konusundaki sorunlarımızdan birisi de şu: bazı hastalara gerçekte hak etmedikleri halde tiroid hormonu başlandığını görüyorum. Hiçbir şikayeti olmayan bir hastada TSH seviyesinin limite yakın olması pek çok hekim için tedaviye başlanması için yeterli bir sebep oluyor. Bazı doktorların üst limit 4.2 ama “bence” 2.5 daha iyi olur diyerek tamamen sağlıklı kişilere tiroid hormonu verdiklerini görüyoruz. Makaleniz en azından bu vakaların önlenmesi açısından yararlı olacaktır.

  3. Hatice Cavdarci dedi ki:

    Hocam ben Almanyadayim 2 senedir bogazimdaki sislikten dolayi Thyronajod ilaci kullaniyorum troid ama ne oldugunu bilmiyorum turk dr yok lutfen yardim edin

Siz de yorumunuzu paylaşın: