AMERİKAN KARDİYOLOJİ DERNEĞİ’ NE SAHTEKÂRLIK SUÇLAMASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Campbells

Amerikan Kalp Derneği (AHA) ve ünlü hazır çorba firması Campbell “kalp dostu” oldukları iddiasıyla pazarlanan çorbalar sebebiyle mahkemeye verildi (1, 2, 3).  

1869’ dan beri çorba üreten şirketin düzinelerce çorbasının üzerinde AHA tarafından “sağlıklı” olduğunun onaylandığını bildiren logolar bulunuyor ve AHA’ nın internet sayfasında da bu çorbaların listesi yer alıyor (4).

Davacı Kerry O’Shea “AHA’ nın bu logoları Campbell’ e para karşılığı sattığını sakladığını ve üstelik de bu çorbaların işlenmiş olduğu için sağlıklı olarak etiketlenemeyeceğini” söylüyor.

AHA ve Campbell sahtekârlık yapıyor

41 sayfalık dava dilekçesinde “Amacı insanların kalp-damar hastalıkları ve felçlerden uzak sağlıklı yaşamalarını sağlamak olan AHA’ nın sağlıksız olan işlenmiş yiyeceklere para karşılığı kalp dostu onayını vererek misyonlarına zıt bir iş yaptığı” vurgulanıyor ve şu görüşlere yer veriliyor:

“AHA’ nın kalp-dostu onayının beslenme kılavuzlarıyla hiçbir alâkası olmadığı gibi tam aksine halkın kafasını karıştırıyor ve onları yanıltıyor.

AHA onaylı Campbell çorbalarıyla onayı olmayan rakip ürünlerin tek farkı Campbell’ in logoyu kullanmak için para ödemiş olmasıdır.

AHA ve Campbell sahtekârlık yaparak fiyatları yükseltiyor ve kârlarını artırıyorlar.”

O’Shea “Logolar sağlıklı ifadesi yerine, diğer çorbalardan daha az zararlı olduğunu bildirse daha doğru olurdu. Çorbalarımız diğerlerinden daha az sağlıksızdır da denebilirdi” diyor.

Avukat Adam Levitt de “Başarmak istediğimiz ilk şey müvekkilimizin ve diğerlerinin insanlara yanlış olarak sağlıklı diye tanıtılan çorbalardan dolayı tazminat elde etmelerini sağlamaktır.

İkincisi ise ürün kalitelerinin yanlış etiketlenmesi ve yanlış tanıtımlarının doğru bir iş olmadığını tüm Amerika’ ya göstermektir” diyor.

AHA kendi kriterlerini görmüyor

Dava dilekçesinde Campbell’ in AHA tarafından onaylanmış olan ürünlerinin hiçbirinin AHA’ nın kendi ticari olmayan diyet ve beslenme standartlarına uymadığı bildiriliyor.

Bir porsiyonda sodyum için üst sınır 140 miligram olmasına rağmen bu çorbalarda bir porsiyonda 410 mg veya birim başına 820 ve 1.025 mg sodyum bulunduğu vurgulanıyor.

Levitt “Problem AHA’ nın iki farklı beslenme kriteri seti kullanmasından kaynakladığını” söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“AHA standartlarına göre insanların günde 1.500 mg’ dan fazla tuz yememeleri ve 140 mg’ dan az sodyum olan yiyecekleri tercih etmeleri gerekiyor ama şirketlerin kalp-dostu etiketini kullanabilmeleri için standart porsiyonda 480 mg sodyuma izin veriliyor.

AHA’ nın web sitesinde kalp-dostu yiyecekler onay programı 480 mg ve aşağısını gösteriyor.”

Söz sırası AHA’ da

AHA’ nın bir sözcüsü “Devam eden bir dava hakkında bir görüş ifade etmeyeceklerini, besin onay programları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlerin www. heart.org/foodcertification sitesinden faydalanabileceklerini” söylüyor.

AHA tarafından yapılan bir açıklamada “Gıda sertifika programlarının düzenli olarak laboratuar testleri yaparak kalp-dostu onayı alan ürünlerin beslenme kriterlerine uygunlukları takip edildiğini, kriterlerinin FDA’ dan bile sıkı olduğunu” bildiriyor.

Campbell şirketinden Carla Burigatto” Logolarımızın doğruluğuna güveniyoruz. Her şey kanunlara ve yönetmeliklere uygun” demekle yetiniyor.

AHA da Campbell de sahtekârlık yapıyor

Dava nasıl sonuçlanır, AHA ve Campbell ceza alır mı almaz mı bilmiyorum ama ortada hem Campbell ve hem AHA tarafından yapılan çok büyük bir sahtekârlıklar var:

Campbell’ in sahtekârlıkları:

BİR: Campbell’ in para ödeyerek çorbalarına koyduğu “kalp-dostu” logosu gerçekleri yansıtmıyor; çünkü hem içindeki tuz miktarı AHA’ nın kendi kriterlerine bile uymuyor ve hem de bu çorbalar işlenmiş gıda oldukları için sağlıklı olmaları da mümkün değil.

İKİ: Kalp dostu ifadesi insanların bu ürünlerin kalp sağlığı için faydalı olduklarını sanmalarına yol açıyor ama böyle bir şey de zaten hiçbir şekilde söz konusu değil.

AHA’ nın sahtekârlıkları:

BİR: AHA kalp-dostu logosunu para karşılığı sattığını halktan saklıyor.

İKİ: Kalp-dostu onayı verdiği çorbanın kalp sağlığına müspet tesiri olduğunu gösteren hiçbir bilgi olmadığı gibi çorbalarda AHA beslenme kriterlerinin çok üzerinde tuz bulunuyor.

ÜÇ: AHA iki farklı beslenme kriteri kullanarak çifte standart uyguluyor.

DÖRT: AHA gibi bilimsel olması gereken kuruluşun  internet sayfasının çorbacı menüsünden farkı yok.

Gelelim neticeye

Kardiyoloji âleminin her sözünü emir kabul ettiği Amerikan Kalp Derneği davayı kazansa da kaybetse de çamurun içine batmış görünüyor.

Çorbacı menüsü gibi bir internet sayfası” dünyanın en önemli tıp derneklerinden olan AHA’ ya hiç mi hiç yakışmıyor (5).

İlaç ve hazır gıda endüstrisi işbirliğinin tıbbı ne durumlara düşürdüğünü görüyorsunuz.

Bunlar,  “sağlıklı” diye bugün kalp krizi ve felçlerin başta gelen sebepleri arasında gösterilen margarinleri de tüm dünyaya senelerce yedirmişlerdi.  

Sahtekârlık bir tarafa en azından bu kadar ticarete bulaşmış olan bir bilimsel derneğin tavsiyelerine kim inanır?

KAYNAK

1. http://abcnews.go.com/Business/campbell-soup-company-american-heart-association-sued-health/story?id=19981943

2. http://www.cbsnews.com/8301-505145_162-57598703/campbell-sued-for-heart-healthy-sodium-label/

3. http://www.emaxhealth.com/1020/lawsuit-claims-no-such-thing-heart-healthy-campbells-soup

4. http://checkmark.heart.org/AdCategory/SO/SO/SO-CS

5. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/20/tabiban-i-cihan-icun/american-heart-association-dan-corba-menusu/

Siz de yorumunuzu paylaşın: