BALGAM SÖKTÜRÜCÜ İLAÇLAR İŞE YARIYOR MU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
EKSPEKTORAN

Dr. Tuncay Çalışkan isimli bir meslektaşım gönderdiği e-mektupta SGK’ nin balgam sökücü ilaçlardan olan ambroksolu ödeme kapsamın dışında tuttuğunu buna karşılık benzeri özellikler taşıyan N-asetil-sistein ihtiva eden ve daha pahalı olan ilaçları ise ödeme kapsamında bulundurduğunu bildiriyor ve benden konuyu araştırmamı istiyor.

Değerli meslektaşıma ve bu ilaçları kullanan hastalarıma şunları söyleyebilirim:

Solunum yollarındaki muküse etki eden ilaçlar genel olarak “muko-aktif ilaçlar” olarak bilinir. Bunlar da kendi içlerinde ekspektoran, mukoregülatör, mukolitik ve mukokinetikler olarak ayrılır.

Bunlar, genellikle KOAH, astım, kistik fibrozis, bronşektazi, pnömoni gibi koyu, yapışkan ve fazla miktarda sekresyonla birlikte olan hastalıklarda kullanılan ilaçlardır. Amaç, koyu ve yapışkan olduğu için hasta tarafından çıkarılamayan veya zorlukla çıkarılabilen salgıların daha kolay çıkarılmalarını sağlamaktır.

Ambroksol ve N-asetil-sistein de tüm dünyada çok kullanılan muko-aktif ilaçlardandır. Antioksidan, anti-enflamatuar ve sürfaktan yapımını ve salgılanmasını uyarıcı etkileri olduğu da bilinen bu ilaçlar esas olarak mukolitik özellikleri için tercih edilir.

Bu ilaçların hastalıkların tabii seyri üzerine önemli hiçbir etkileri yoktur ve bundan dolayı da sadece balgam çıkarmakta zorlanan ve balgamları çok koyu ve yapışkan olan hastalarda belirli bir süre kullanılabilir. Ben bu durumlarda en etkili tedavinin hastanın bol su içmesi olduğuna inanır ve hastalarıma da bunu tavsiye ederim.

N-asetil-sistein ve ambroksolu KOAH’ lı hastalarımda enfeksiyon dönemlerinde bir hafta süreyle zaman zaman kullandığım olur. Benim için birinin diğerine belirgin bir üstünlüğü yoktur.

Hastalarının büyük çoğunluğu astım ve KOAH olan bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak bir senede yazdığım mukolitik ilaç sayısının 10(on)’ u geçmediğini söylersem bu ilaçların benim için önemini belki daha iyi anlatmış olurum.

Gelelim neticeye

Bu ilaçlardan ambroksol N-asetil-sisteine göre yarı yarıya daha ucuzdur. SGK’ nin hangi maksatla ambroksolu ödeme kapsamı dışında tuttuğunu bilmiyorum ama elbette bir hikmeti vardır.

Ben bu konuda karar verecek bir mevkide olsam her iki ilacın da KOAH’ lı hastalarda belirli bir süre kullanılmalarına onay verir ama uzun süreli kullanımı ödeme kapsamı dışında tutardım.

Bence asıl tartışılması gereken KOAH’ ta hastalığın tabii seyri üzerine bir etkileri olmayan, ciddi yan etkiler gösterebilen üstelik de çok pahalı olan ve birçok hastada gereksiz olarak kullanılan ilaçlardır.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Dr.H.Şenol ATAKAN dedi ki:

    Çok güzel bir soru ve faydalı bir cevap olmuş.Bir çok göğüs uzmanı KOAH ve ASTIM raporlarında N-asetil-sistein ilaç raporuda çıkartıyor ve hastalar sürekli yazdırmak istiyor.SGK bazı ilaçları rapora aldığını düşünerek ekonomi uyguladığını düşünüyor ama işte bilimsellikten uzak bir uygulama ve daha fazla ücret ödeme söz konusu.SGK yı bilimsel yaklaşımlarından dolayı kutluyorum.

  2. nevzat çakı dedi ki:

    bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.yalnız asetil sistein için yapilan araştırmalar için ne dersiniz .koah ta etkisi olmayıp ta pahalı olan ilaçları da söylerseniz çok memnun olurum . dr nevzat çakı.

  3. murat kahraman dedi ki:

    merhaba hocam babam koah hastası yapışkan balgam için hangi şurup kullanması gerekiyor hocam ve çok sıkışıyor nefes almaktan nefes açıcı ilaçlar yazabilirmisiniz hocam.saygılar.

  4. burhan gürdeğir dedi ki:

    merhabalar ben her sene bronşit krizlerine yakalanıyorum.sigara kullanmıyorum. hangi şurubu tavsiye edersiniz. saygılar.

  5. tly dedi ki:

    merhaba benim balgam söktürücü kullandıgım bogazımda kuruluk oluyor ve öküsürük çogalıyor.Bu nedendir.Hangi ilaç kullanırsam böyle kuruluk olmaz.Yardımcı olduğunuz için teşekkkürler.

Siz de yorumunuzu paylaşın: