PRATİSYENLER SAĞLIK SİSTEMİNİN TEMEL DİREKLERİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
SAĞLIK OCAĞI KÜÇÜKUSTA

“İyi hekim olmanın kriteri nedir?” başlıklı yazıma çok sayıda tenkit aldım. Bunların büyük çoğunluğu pratisyen veya aile hekimi meslektaşlarımdan geldi.

Olumsuz görüş bildirenlerin hemen hepsi “Aile hekimi ve pratisyen meslektaşlarım bana kızmasınlar ama bu yüzde 80’ lik kısmı aklı başında bir sağlık memuru bile memnun edebilir.” sözüme takılmışlar.

Bu sözlerden kimsenin alınmasına gerek yok.

Maksadımın asla birinci basamak hekimleri küçümsemek veya uzmanları yüceltmek değil. Ben tam aksine pratisyen hekimlerin sağlık sisteminin temel direkleri olduğu kanaatindeyim.  

Bugüne kadar kaliteli ve yeterli sayıda pratisyen ve aile hekimi olmadan sağlık hizmetlerinin yürütülmesinin mümkün olmadığını savunan pek çok yazı yazdım.

Bu cümleden rahatsız olup meslek onurlarını korumak adına bana cevap yazan arkadaşlarıma saygı duyuyor ve de tebrik ediyorum. Bunların iyi eğitim almış, görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan hekimler olduğunu ve işlerinde başarılı olduklarını tahmin etmek hiç de zor değil.

Asıl merak ettiğim bu cümleyi okuyup da “Hoca doğru söylüyor.” düşüncesiyle tenkit yazma arzusu duymayan hekimlerin sayısının ne olduğudur.

İyi yetişmemiş pratisyen hekim sorunu

“İyi yetişmemiş pratisyen hekim” ülkemizin öncelikle halledilmesi gereken sorunudur.

Bunun da esas sebebi tıp eğitimindeki yanlış ve eksiklerdir.

Tıp eğitimi ağır hastadır.  

Eğitimi tıp ve teknolojideki ilerlemelere göre yeniden düzenlemeden sağlık alanında yapılacak değişikliklerin (mecburi hizmet, tam gün, aile hekimliği, tıp fakültelerinin sayısını artırmak vb) başarıya ulaşma şansı çok sınırlıdır.

Hatta yeni uygulamaların sağlık sistemini büsbütün bir karmaşa içine sokması da sürpriz olmayacaktır.

İki katlı bir binanın üzerine onu tamamen yıkıp temelini ve alt yapısını düzenlemeden 10 kat çıkamayacağınız gibi, birinci basamak hekimliği düzenlemeden, mükemmel hale getirmeden sağlık reformu yapmak da mümkün değildir.

Asıl sorumlu tabii ki öğretim üyeleri!

Dr. Zeynep Cingü Meriç meslektaşım şunları yazmış: ”Yaptığınız bu benzetme bir hocaya hiç yakışmıyor. Eğer pratisyen hekimlerin bu denli yetersiz olduklarını düşünüyorsanız önce siz değerli hocalarımızın yetersizliğini sorgulamalısınız. 6 sene sizlerin elinden geçiyor bu hekimler.”

Dr. Zeynep’ e aynen katılıyorum ve çuvaldızı her zaman olduğu gibi önce kendimize batırıyorum: Tıp eğitiminin asıl sorunu elbette “kifayetsiz” öğretim üyeleridir!

Bugünlerde Tam Gün Kanununa karşı çıkmak için birleşen, gazetelere tam sayfa ilanlar veren ve çeşitli protesto gösterileri düzenleyen ama ne tıp eğitimi ve ne de sağlık sistemindeki sorunlar karşısında “sesi çıkmayan” öğretim üyelerinin kendi menfaatleri söz konusu olduğunda “bağırıp çağırmaya” hiç de hakları olmadığını düşünüyorum.

Zaten sadece veya öncelikle kendilerini düşünenler, haklı olsalar bile onları ne duyan, ne dinleyen olacaktır.

Gelelim neticeye

Lafı uzatmak istemiyorum: Bu konuda pek çok yazım ve çözüm için tavsiyelerim var. Bunları www.ahmetrasimkucukusta.com’ da Sağlık sistemi, Tıp Eğitimi ve Doktorlar başlığı altında yer alan yazılarımdan öğrenebilirsiniz.

Bozuk bir sistemin kurbanı olan ama gene de görevlerini canla başla yapmaya çalışan, fedakâr birinci basamak hekimlerine sevgilerimi sunuyorum.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Tuna Erinçler dedi ki:

    Türkiye’de hastaların tutumu da “hekime güvensizliği ” yansıtmaktadır. daha doğrusu hasta hangi hekime güveneceğini bilememektedir. Bir zamanlar (50’li yıllarda) her derdi için o zamanki değimiyle “mütehassıs” yani uzman hekim arayanlar vardı. Şimdi ise burnunda çıkan sivilce için bile “profesör” arayanlar var. 1960 yılında dermatoloji stajı yaparken poliklinikte doğudan elinde fakir kâğıdı ile çocuğunun yüzündeki pyodermit’i tedavi için getirmiş bir hastayı hocamız “bulunduğun yerdeki hükümet doktoru da bunu tedavi ederdi” diye azarlamıştı. Hasta yakını ise ” Biz sizin gibi böyyük doktorlara getirdik” deyip duruyordu.

  2. Dr. İ. Serdar AKSÜNGER dedi ki:

    İyi hekim olmanın kriteri nedir
    Adlı yazınıza verdiğim yorumu okursanız hekimlerin sadece o sözlere değil yazdıklarınızın hemen hemen tamamına karşı geldiklerini göreceksiniz.Size yanlış hesaplarla yanlış sonuçlara nasıl ulaşıldığını dilim döndükçe anlattım. Yanlış hesap nerden döner…. Merak ettiyseniz okuyun
    http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/02/12/yazilar/elestirel-yazilar/doktorlar/iyi-hekim-olmanin-krietri-nedir/comment-page-1/#comment-1964

Siz de yorumunuzu paylaşın: