PLASTİKLERDEKİ GİZLİ TEHLİKE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
bugün gazetesi plastik

Bugün gaztesinde (5.9.2010) Münevver Çakırtaş’ ın haberi:

Yaşamımızın her alanınd bulunan plastik ürünlerdeki gizli tehlike üzerine yapılan araştırmlar korkunç gerçekleri bir bir günyüzüne çıkarıyor.

Araştırmalar, biberon, bardak, şişe ve yiyecek saklama kapları gibi sert plastik ürünlerin ana maddesi olan bisfenol A (BPA) isimli kimyasalın  insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisinin bulunduğunu ortaya çıkardı.  Uzmanlar, plastik ürünleri kullanırken daha dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Amerika’da yapılan  araştırmalar biberon, bardak, şişe ve yiyecek saklama kapları gibi sert plastik maddelerin ana madesi olan bisfenol  A (BPA) isimli kimyasalın insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğunu gözler önüne seriyor. Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlanan araştırma, insanların maruz kaldıkları BPA miktarı arttıkça kandaki erkeklik hormonu olan testosteron düzeyleri de buna paralel olarak değiştiğini gösterdi.  Amerika’da yapılan bir başka araştırma ise BPA’ nın kasa ve bankamatik fişleri gibi termal kâğıtlarda çok daha yüksek miktarlarda bulunduğunu ortaya çıkardı. Araştırmanın sonuçlarına değinen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Araştırmada, fast food restoranları, marketler, benzin istasyonları, bankamatikler ve postane gibi kuruluşlardan toplanan fişlerdeki BPA’nın kâğıtla teması olanlara kolayca geçtiğine dikkat çekiliyor” diye konuştu.

KASİYERLER TEHLİKE ALTINDA!

BPA’nın vücuda kâğıttan ele bulaşıp sonra da ağız yoluyla veya deriden emilerek girdiği üzerinde durulduğunu söyleyen Prof. Küçükusta, “Hayvan deneyleri de BPA’ nın deriden emilebildiğini gösteriyor. Her alış veriş yapan, fişler aracılığıyla BPA’ ya maruz kalabiliyorsa da en büyük risk altında olanlar kasiyerler. Bunların vücudunda diğer insanlara göre yüzde 30 daha fazla BPA bulunuyor” dedi.

HORMONLARI BOZUYOR

BPA’nın  hormon sistemini bozan bir madde olduğunun altını çizen Prof. Küçükusta, “Araştırmada BPA’ nın kadın seks hormonlarının etkilerini artırdığı; erkek seks ve tiroit hormonlarının etkilerini ise azalttıkları gösterilmiştir. BPA işleyen fabrikalarda çalışan erkeklerde sertleşme, erken boşalma ve cinsel isteksizlik problemleri olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.

OLUMSUZLUKLARI GELECEKTE ORTAYA ÇIKACAK

BPA’ nın öğrenme ve davranış üzerine de olumsuz etkileri olduğunu aktaran Prof. Küçükusta, BPA’nın özellikle saldırganlığı arttırdığı ve öğrenmeyi güçleştirdiğini belirtti. Prof. Küçükusta, şöyle devam etti: “BPA, eşcinsellik, obezite, diyabet, astım, kalp-damar hastalıkları ile de ilişkilendiriliyor. Kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanseri riskini artırdığı da ileri sürülüyor. En önemlisi de BPA’ nın genler üzerine olan etkileridir ve olumsuzluklarının sonraki nesilde daha belirgin ortaya çıkması ihtimalidir” ifadesini kullandı.

PEKİ NE YAPMALI?

Prof. Küçükusta, şu önerilerde bulundu: “Gereksiz fişler toplanmamalı ve saklanmamalı. Fişler ayrı bir cüzdan veya çantada toplanmalı. Çocuklara tutması ve oynaması için asla fiş verilmemeli. Bir fişle temastan sonra eller iyice yıkanmalı. Fişlerle temastan sonra alkol bazlı el temizliyeciler kullanılmamalı.  Fişler veya diğer termal kâğıtlar yeniden kazanıma verilmemeli” diye konuştu.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Dr.CD dedi ki:

    Yazıda geçen BPA seviyesindeki artışla testosteron seviyesi arasındaki ters orantı sanırım doğru değil. Doğru olan şu: BPA, östrojen gibi hareket ettiği için ve östrojen resptörlerine bağlandığı için anti-androjenik etki ortaya çıkıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: