ANTİDEPRESAN İNTİHAR İLİŞKİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
metin münir 2

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Metin Münir‘ in Milliyet’ teki yazısı:

Antidepresanların en tehlikeli yan etkilerinden biri intihar düşüncelerine yol açmalarıdır.
Depresyonu kaldırıp insanı normal haline döndürmeyi amaçlayan bir ilacın intihar düşüncelerine yol açması bir çelişkidir. Bu nasıl olabilir, diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı bilinmiyor.
Antidepresanların intihara yol açabileceği, psikiyatri literatürüne 1990 da girdi.
Prozac’ın piyasaya çıkmasından kısa bir zaman sonra idi. Bu ilacı alan beşi kadın bir erkek depresyon ve şiddetli anksiete hastası altı kişi üzerinde bir araştırma yapıldı. Hastalardan bazıları Prozac’a başlamadan önce de zaman zaman intihar etmeyi akıllarından geçirmişlerdi.  Araştırmaya göre, Prozac’a başladıktan sonra sürekli olarak intiharı düşünmeye başladılar.
Kamuoyundan gelen baskı üzerine, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu FDA ilaç şirketleri tarafından yollanmış araştırmaları inceledi. Ve endişe verici bir bulguya ulaştı: Antidepresanlar intihar düşüncelerine neden oluyordu ama çocuklarda ve gençlerde.

Derinin dışına fırlamak…
FDA, 2002’de, ilaç etiketlerine, çocuklara ve gençlere yönelik, intihar uyarısı konmasına kara verdi. Bu uyarı 2007’de 24 yaşına kadar olan kişileri kapsayacak şekilde genişletildi.
Antidepresan-intihar ilişkisi ABD’de psikiyatristler arasında hararetli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazılarına göre antidepresan bağlantılı intihar olayları arttı. Bazılarına göre böyle bir sonuca varabilmek için yeterli veri yok ve toplanması yıllar alacak.
Antidepresanın yirmi dört yaş üzeri kişilerde de intihar riskini artırdığına dair iddialar da var ama bu konudaki veriler tartışmalıdır.
Amerikan psikiyatrist Peter Breggin antidepresan-intihar ilişkisini araştıranlardan biridir. Breggin serotonin etkili ilaçların “akatizi” adı verilen bir tedirginlik, ajitasyon, huzursuzluk, vesvese durumu yarattığını keşfetti. Bu durumu, yaşamış olan hastalar “derimin dışına fırlıyormuşum gibi bir his” olarak tarif ediyor.

Doktor gözetimi şart
Breggin’e göre antidepresan alanlar çoğu zaman bu durumda iken kendilerine ve başkalarına  karşı saldırgan olup şiddet uyguluyorlar.
Profesör Irving Kirsch, Prozac alan bazı hastaların “akatizi” durumuna düştüklerini, Prozac’ı bıraktıktan sonra bu durumun geçtiğini yazıyor.
“Yaşları 25-47 arasında olan ve Prozac aldıktan sonra intihara teşebbüs eden üç hasta Prozac almaktan men edildi. Bir süre sonra ‘acaba ne olacak’ diye görmek için bu üç kişiye yeniden Prozac verildi. Üçü de şiddetli “akatizi” hissettiklerini ve yeniden intihar eğilimine girdiklerini söyledi. İlaç kesildiğinde ajitasyon durumu ile birlikte intihar eğilimi düşüşe geçti.”
Ülkemizde antidepresan ile intihar ve şiddet ilişkisi konusunda araştırma yoktur.
Antidepresana kesinlikle doktor gözetiminde başlamak, aynı şekilde kesinlikle  doktor gözetiminde bırakmak gerekir.
YARIN: Antidepresanların seks hayatı üzerindeki etkisi olumsuzdur.

***

EK 1 (10.5.2023): Prozac’ın (fluoksetinin) çocuklarda ve ergenlerde depresyon tedavisinde güvensiz ve etkisiz olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35786661/

Makale: Restoring the two pivotal fluoxetine trials in children and adolescents with depression

***

EK 2 (3.12.2023): MUTLUHAN İZMİR “Antidepresan ilaçların prospektüslerinde tedavinin başlangıcında ve özellikle gençlerde intihar riskinin arttığı uyarısı vardır. Dr. Gotzsche bu riskin tedavinin her aşamasında ve her yaş grubu için arttığını ve antidepresan ilaçların intiharı önlediği iddiasının doğru olmadığını söylüyor. Birçok araştırma tarafından desteklenen bu iddia depresyonun çoğunlukla bipolar zeminde ortaya çıktığı savını güçlendirir. Depresyonun bağımsız bir tablo olmadığı savı Kraepelin, Koukopoulos, Akiskal, Ghaemi gibi araştırmacılar tarafından destekleniyor.

Kaynak: https://x.com/drmutluhanizmir/status/1731213553120547121?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: