YİNE “ZEKİ” ÇOCUKLAR YAPAMADIK, YİNE DEPRESYONDAYIZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sedat kadanalı
Paylaş

Ataşehir Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof.Dr.Sedat Kadanalı’ nın yazısı: 

Değerli meslektaşlarım,

Gebelikte endüstrinin ürettiği bir çok suplementi (vitamin, demir, omega-3, magnezyum v.b) yi gebelere vermeyi adet edindik, bunları takip ettiğimiz gebelere önerme ile farkli bir prestij peşinde koşmaktayız. Ancak veriler bizim bu gayretlerimizin boşa çıkartıyor. 

Balık yağlarını (omega-3 ler, polyunsaturated fatty acids (PUFAs),docosahexaenoic acid (DHA) bebekler daha zeki doğsunlar, anneler de gebelik komplikasyonları daha az görülsün diye gebelere yazmaktayız.

İlk başta bunu destekleyen çalışmalar çıktıysa da daha sonra benim hatırladığım gebelik komplikasyonlarına (erken doğum, preeklampsi v.b) etkisi olmadığına dair raporlar geldi. 

JAMA da yeni çıkan bu yazıda (JAMA. 2010;304:1675-1683, 1717-1718) yine endüstri sponsorluğunda  prospektif ve randomize –kontrollu bir çalışma planlanmış, çalışmaya güzel de bir ad konmuş “DHA to Optimize Mother Infant Outcome (or DOMInO) study” multisentrik bir çalışma: 2400  gebeye 21 hafta altında randomze edilerek balık yağı(DHA) ve plasebo sebze kapsülü verilmiş. End pointler annede 6. hafta ve 6 ay sonra depresyon skoru ve bebekte 18 ay sonunda nörokognitif gelişim.

Sonuç: Balık yağı kapsülü alan ile almayan arasında bebeklerde nörokognigtif gelişim, annelerde depresyon açısından fark yok çıkmış.

Bir ilginçlik de makalenin yazarlarından gelmiş “Her nekadar biz fark bulamadıysak da günde 200 mg DHA almak iyi olabilir” diye yorum yapmışlar.

Şaşırdım, anlamadım, hemen disclosura baktım:  Dr. Makrides reported serving on scientific advisory boards for Nestle, Fonterra, and Nutricia. One other study author reported serving on scientific advisory boards for Nestle and Fonterra. 

 Sonra anladım.

 Hepinize iyi çalışmalar.

Paylaş

Siz de yorumunuzu paylaşın: